ריפוי טראומה
רבות מדובר על טראומה, במיוחד בתקופה בה אנחנו חיים כעת. יש לנו מנגנונים טבעיים להתמודדות עם טראומה מאחר והיא חלק אינטגרלי מחייו של האדם בעולם. למעשה טראומה היא אחד ממנגנוני השינוי העוצמתיים שקיימים בחיינו. כ-65% מנפגעי טראומות עוברים בעקבות הטראומה שינוי חיים כה עמוק וחיובי, שניתן לכנותו צמיחה פוסט טראומטית.
בעקבות נסיבות חיים מגוונות בתרבות שלנו, קורה הרבה מידי שהטראומה אינה מנוהלת נכון, ולעיתים רבות מודחקת ע״י הסביבה המיידית של מי שנפגע, דבר שבאופן אינהרנטי לפגיעה הטראומטית מעודד גם את הדחקתה אצל קורבן הטראומה בעצמו. מדוע באופן אינהרנטי לפגיעה? משום שפגיעה טראומתית יוצרת אצלנו שבירה גדולה מידי ומהירה מידי של מנגנוני האישיות וההגנה שלנו, כך שאנחנו נאלצים להיאחז מהר מאוד בתפיסות שסובבות אותנו לשם הישרדותנו. דבר זה גורר במקרים רבים את ההפרעה הטראומטית, המכונה הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD). תהליך NLP לריפוי טראומה, למעשה מרפא את הפרעת הדחק הפוסט טראומטית ומאפשר בעקבותיו למונחה לצאת לדרך חיים חדשה שבה יום יום הטראומה עצמה עוברת יותר ויותר ריפוי, וכך מתאפשרים עבורו חיים של צמיחה פוסט טראומטית.
התגובה בה אנחנו מורגלים כלפי טראומה, היא הרצון שזה לא היה. כלומר הרצון למחוק אותה. רצון זה כאשר הוא נוכח מספיק זמן, יוצר את הפרעת הדחק הפוסט טראומטית, מאחר וכל האישיות שלנו נבנית סביב נידוי והתנכרות לארוע הטראומטי שהתרחש. כך יוצא שהרבה מאוד אנרגיה נפשית, הרבה מידי אנרגיה נפשית, מושקעת בנידוי הזה, ובשלב כלשהו, באופנים רבים, הנטל הנפשי מכריע אותנו.
טראומה זקוקה לאפשרות שלה להיראות, לקבל הכרה, להיהפך לחלק מאוסף הזיכרונות שמעצבים את מי שאנחנו. היא זקוקה לתיהלוך רגשי, נפשי, תודעתי ורוחני מולה, כפי שאנחנו עושים באופן אינטואיטיבי כלפי כל המאורעות החשובים בחיינו. עד שלא נסכים לאפשר לה מקום בתוך ההיסטוריה האישית שלנו, היא לא תפסיק להתדפק על דלת התודעה שלנו ואנחנו לא נהיה פנויים מלאחוז בידית הדלת הזו על מנת לסלקה. אפשר לאמר שהתיאור הציורי הזה הוא ביטוי כוחות הנפש אשר יוצרים את הפרעת הדחק הפוסט טראומטית.
לגבי השאלה למה נוצרת אצל חלק הפרעה זו ולמה אצל אחרים לא? כמובן שיש על כך מחקרים רבים וגם לי יש מחשבות בנושא - מחשבות שמתאימות למאמר נפרד. אך אין צורך במענה על השאלה הזו כאשר ניגשים לטיפול בטראומה.
תהליך ריפוי טראומה יכול להתחיל בשני אופנים. האחד כשהמונחה מודע ומכיר בטראומה שעבר והוא סובל מתסמיני הפרעת דחק פוסט טראומטית. במקרה זה המונחה מגיע עם ידיעה ברורה שזוהי מטרת הטיפול. תהליך ריפוי טראומה יכול גם להתחיל באופן לא צפוי כשהמונחה מגיע בגלל סבל מנושא אחר. כשדבר כזה מתרחש, זה סימן לכך שהיישות שלו קלטה והבינה שהיא נמצאת בסיטואציה שמאפשרת לה את ההזדמנות לריפוי עמוק, וכך התת מודע מעלה למודעות טראומה מודחקת. יציאה מהדחקה זה מצב שמתרחש כאשר התת מודע קולט אפשרות ממשית של ריפוי הן מבחינת המונחה והן מבחינת הסיטואציה שמקיפה אותו.
אנחנו מתחילים בפגישה אחת ארוכה של כשעה וחצי שברובה היא שיחה לגבי המצב הנוכחי והציפיות לריפוי. פגישה זו מסתיימת בהרפייה ודמיון מודרך מותאמים לנושא. לאחר מכן אנחנו צוללים אל תוך תהליך NLP מלא ועמוק לריפוי PTSD, שיכול להימשך בין 3 ל-12 חודשים של פגישות שבועיות בנות שעה עד שעה וחצי.
תהליך הריפוי מובנה ממספר שלבים אותם עובר המונחה. בתחילה אנחנו הופכים את הקליניקה ושעת המפגש הקבועה למקום הבטוח של המונחה, ומרחיבים את תחושת המוגנות של המונחה בחייו. לאחר מכן אנו פונים אל מספר טכניקות למפגש עם הטראומה על מנת לאפשר את התיהלוך הרגשי, הנפשי, התודעתי והרוחני המלא אליו היא נזקקת. טכניקות אלה נעשות תמיד במצבי הרפייה, מצבים בהם המונחה בעיניים עצומות בין ערות לשינה. מצב זה נלמד די מהר ודי בקלות ע״י המונחים. לאורך התהליך עצמו, היכולת הזו הולכת ומעמיקה, הולכת ומתרחבת. כך שלמעשה משך הזמן בו המונחה יכול לשהות במחיצת הטראומה הולך ומתרחב. עד אשר נוצר התיהלוך הרצוי והטראומה מקבלת את מקומה בין אוסף הזכרונות שמעצבים את האדם. ההקלה שהמונחה חווה בעקבות הטכניקות היא עוצמתית מאוד ומהירה מאוד, וזאת לצד כך שתקופת הטיפול יכולה להיות סוחפת מאוד מבחינה רגשית, מטלטלת, ודורשת את כל משאבי הנפש של המונחה. אך כמו כל סערה, גם זו מסתיימת ולאחריה המונחה פנוי לחוות את חייו במלואם, ובצורה אותנטית יותר ממה שידע אי פעם.
רבות קורה שגם תסמינים גופניים כרוניים מקבלים מענה לאורך התהליך וכך ניתן לרפא פוביות, אלרגיות והתמכרויות בקלות רבה שכן הן למעשה היו ביטויים אישיותיים וגופניים שהמונחה פיתח מתוך מצוקת ההפרעה הטראומטית. או ליתר דיוק: לשם יצירת צורך ברור לטפל בטראומה, הגוף כמו נתן סימנים שאינם מרפים מהמונחה עד אשר בא ופגש במקור הטראומטי עצמו.